Hautakukat ja hautakivi luovat yhdessä kokonaisuuden läheisen haudalle, jonka äärellä on hyvä pysähtyä, muistella ja hengähtää. Muistomerkkiä miettiessä voi jo aloittaa myös haudalle tulevien kasvien suunnittelun. Hautapaikan sijainti vaikuttaa suuresti siihen mitkä kasvit parhaiten menestyvät. Valo, kosteus, lämpötila, maaperä ja lähellä kasvavat muut kasvit kaikki omalta osaltaan luovat mikroilmaston, joka huomioimalla voidaan valita kullekin haudalle parhaiten sopivat istutukset.

Hautausmaalla käyminen voi toisinaan olla omaiselle monista eri syistä työlästä. Hautapaikka voi sijaita kaukana hankalan kulkumatkan päässä ja oma vointi saattaa olla heiveröinen, työkaluja kukkapesän kunnostamiseen ei ehkä omasta takaa löydy, eikä kaikilla ole tietoa ja taitoa sopivien istutusten valitsemiseen ja istuttamiseen. Toiveena silti on, että läheisen lepopaikalla olisi kaunis ja hoidettu hautakukka.

Monivuotiset koristekasvit eli perennat ovat haudalle kestävä ja ekologinen vaihtoehto yksivuotisten kesäkukkien sijaan tai niiden lisänä. Perennoja löytyy niin korkeita kuin matalia, aurinkoon ja varjoon, kuivaan tai kosteaan kasvuympäristöön sopivia. Joskus jo oman pihan tai mökin istutuksista löytyy mieluinen. Juurruttuaan ensimmäisen kesän aikana kasvupaikalleen, perennat nousevat keväisin vuodesta toiseen, viheriöimään, kukoistamaan ja somistamaan hautapaikkaa. Perennoja voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan toukokuusta syksyyn saakka. Paras ja monipuolisin taimien saatavuus on luonnollisesti kesäkuukausina.
Lue hautausmaan vuodesta blogissa.

Hautakukkapalvelu pääkaupunkiseudulla

alkaen 125 euroa + perennat

Käyn tutustumassa hautapaikkaan, suunnittelen eri istutusvaihtoehtoja monivuotisista kasveista eli perennoista, jonka jälkeen voimme yhdessä valita haudalle sopivimman kokonaisuuden. Kunnostan istutuspaikan eli kukkapesän muokkaamalla siihen parhaan mahdollisen maaseoksen ja istutan valitut perennat kasvupaikalleen. Omainen voi halutessaan olla läsnä/osallistua kasvien istuttamiseen. Istutusten lomaan voidaan jättää paikka myös yksivuotista hautakukkaa eli kesäkukkaa varten, mutta pyrkimyksenä on, että hauta on edustava monivuotisia kasveja käyttämällä. Lähetän kännykkäkuvan istutuksesta sen valmistuttua ja liitteenä myös hoito-ohjeet.

Haudan kukkapesän kunnostus

75 euroa

Käyn siistimässä ja muokkaamassa hautakiven/muistomerkin edessä sijaitsevan kukkapesän poistamalla yhdessä sovitut vanhat hautakukat ja rikkakasvit, lisään tuoretta kasvuvoimaista multaa uusia istutuksia varten, jotka omainen/työn tilaaja käy itse haudalle istuttamassa.

Hautaistutuksen syyskunnostus

75 euroa + kukkasipulit

Käyn poistamassa kesäkukat, siistimässä monivuotiset istutukset, tarvittaessa lisään kukkapesään multaa ja istutan kukkasipulit kevään kukintaa varten.


Hinnat ovat 1m levyisille haudoille. Suurempien hautojen hinnasta sovitaan erikseen.
Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle lisätään matkakulut 0,80 €/km