Veikkaan, että oman pihan ensimmäisten kasvihankintojen joukossa on monilla omenapuu tai kaksi. Lajikkeella ei aina ole niin väliä, omenapuun valkoiset kukat kuuluvat Suomen kesään. Jostain syystä pihoissa näkyy paljon hoitamattomia omenapuita: toiset varjossa jurovia, monet turhan korkeaksi kasvaneita ja useat tiivislatvaisia pöheikköjä. Vaikka kukinta ilahduttaa vieläkin, ei satoa tule kerättyä, sillä omenoita on hankala kerätä korkealta, raakileet putoavat ennen kypsymistä tai omenat ovat ikävän pieniä ja rupisia tai maistuvat oudolta, ehkä liian happamilta. Puun hyötyarvo on vuosien saatossa murentunut, sen esteettinen arvo vähän niin ja näin, tunnearvoa sen sijaan on roppakaupalla. Mikä on mennyt pieleen?

Ennen omenapuun ostoa suosittelen aloittamaan tutustumalla eri omenalajikkeisiin, sillä niitä on todella paljon ja moneen makuun. Satsaus kannattaa, sillä onhan varsin tylsää, jos sen ainoan pihapuun hedelmät jäävät käyttämättä. Käy vaikka maistamassa naapurin omenoita tai valikoi kaupasta syksyn tullen kotimaisia omppuja makutestiä varten. Valinnan vaikeutta voi tulla myös puun kasvutapaa pohtiessa, sillä taimistoilta löytyy niin hillitysti kasvavia säleikköpuiksi sopivia lajikkeita, kuin isoksi venähtäviä, perinteisiä lapsuuden keinu- tai majapuita.

Kasvupaikka kannattaa valita tarkoin. Aurinkoinen ja lämmin paikka takaa parhaan menestymisen. Puut elävät suotuisissa oloissa kymmeniä, jopa satoja vuosia, mutta pienissä pihoissa harvemmin näkyy puuvanhuksia. Ympäristö muuttuu, asukkaat vaihtuvat ja omenapuu saa väistyä muiden kasvien mukana. Jos istutuspaikka on nurmialueella, pidä taimen ympärys mullalla, jottei nurmi tiiviinä mattona hörpi taimen vesiä ja ravinteita. Istutuskuoppa kannattaa kaivaa isoksi ja laadukas multa varmistaa hyvän kasvuunlähdön. Taimi on ostettaessa mahdollisesti leikattu valmiiksi istuttamista varten: kilpalatva on poistettu ja sopivassa kulmassa kasvavien oksien päät typistetty. Jos istutus osuu syksyyn, niin istutusleikkauksen ehtii hyvin tehdä seuraavana keväänäkin. Vettä, ravinteita ja kunnon seiväs tueksi ja vielä verkko ympärille eläintuhojen estämiseksi. Valmista tuli. Omenoita odotellessa!

Omenapuu rakastaa leikkaamista. On sanottu, että vanhemman omenapuun huonokin oksien leikkaus on parempi kuin ei leikkausta ollenkaan, vaan miksipä ei leikattaisi hyvin heti alkuunsa? Oksien leikkaaminen oikeaoppisesti ei ole vaikeaa. Jos heti ottaa tavoitteeksi, ettei päästä puuta kasvamaan liian korkeaksi, eikä oksia liian tiheästi, niin aika hyvällä tiellä ollaan. Leikkaushaavan tulee olla siisti ja mahdollisimman pieni, jotta puu pääsee sen taitavasti korjaamaan, erillistä haavanhoitoainetta ei tarvitse käyttää. Toisaalta, etenkään nuoren puun oksia ei kannata turhaan leikellä, jotta puu pääsee mahdollisimman pian satoikään. Sisäänpäin kasvavat oksat voi aina napsia pois ja liian tiukkaan kulmaan pyrkiviä nuoria pehmeitä versoja voi alkukesällä joko taivuttaa lähemmäs vaakatasoa tai leikata kokonaan pois, jos hyväkulmaisia oksia kasvaa jo riittävästi. Oksien taivuttamiseen löytyy lukuisia kikkoja erilaisista pyykkipoikavirityksistä naruista roikkuviin kiviin. Itselle mieluisinta tapaa kannattaa uteliaasti tutkailla. Tarpeettomia oksantynkiä ei pidä koskaan jättää sojottamaan, sillä ne keräävät tauteja ja lahovat. Latvuksesta ei tule yhdellä kertaa poistaa kolmasosaa enempää ja paksuja oksia tulee sahata hyvin harkiten, jotta puun mahdollisuus haavojen korjaamiseen säilyy.

Useimmilla asioilla on eri koulukuntia, niin myös omenapuun leikkaamisessa. Ehkä tutuin leikkuuaika on kevättalvella, mutta ns. HES-leikkaus (heinä-elo-syys) tehdään siis keskikesästä alkusyksyyn. Kevätleikkaus stimuloi oksien kasvua ja nuori puu saadaan nopeammin haluttuun muotoon, mutta vanhempia puita en koskaan leikkaisi keväällä, sillä seurauksena on järjetön määrä suoraan ylöspäin kasvavia oksia eli vesiversoja, jotka vievät puulta turhaan energiaa ja näyttävät myös ikäviltä. Myöhempi leikkausajankohta ei lisää samalla tavalla ylimääräisten oksien kasvua ja puun ollessa täydessä lehdessä on helppo poistaa ensimmäisenä kuolleet oksat haluttaessa ilmavuutta latvustoon. Vähän pikaisemmankin siistimisen jälkeen puu näyttää hyvinkin toisenlaiselta - siistiltä ja hoidetulta. Sillä on vaikutusta myös puun arvoon: tunnearvon lisäksi myös esteettinen arvo kasvaa. Lisäksi ilmava latvusto antaa omenoille voimaa ja valoa terveenä kasvamiseen.

Tilaa ensi kesäksi puutarhuri leikkaamaan omenapuu kanssasi ja opettamaan sinullekin niksit, miten jatkossa voit huolehtia puustasi: omenapuun leikkaus