Jos omenapuussa on kuolleita ja ristiin rastiin yhteen hankaavia oksia tai takkusykeröille sotkeutuneita roikkoja, niin olisi aika siistiä puuta ja antaa sille sen ansaitsema kauneus ja terveys. Liian tiheä oksisto altistaa puun ja hedelmät taudeille. Oksat voivat myös kasvaa epäedullisessa kulmassa, jolloin puun voi olla vaikea kantaa oksan ja hedelmien painoa ja vaarana on repeäminen, rungon vahingoittuminen ja puun iän lyheneminen. Jos puuta ei ole leikauttu vuosiin, niin sen rakenneleikkaukset tulisi jakaa useammalle kesälle. Yhdellä kertaa latvuksesta ei suositella poistettavan kolmasosaa enempää.

Omenapuu hyötyy leikkaamisesta. Nuori puu innostuu kasvattamaan oksia, kun sitä leikataan keväällä, joskin myös kesä- ja syysleikkaus ovat mahdollisia. Vanhemman puun leikkaus on hyvä ajoittaa kesään ja syksyyn, jotta turhia ylöspäin sojottavia oksia eli vesiversoja kasvaisi mahdollisimman vähän. Leikkaamisen ideana on muun muassa pitää puu sopivan matalana, jotta omenien kerääminen olisi vaivatonta. Tärkeää on myös karsia oksia, jotta latvus pysyy ilmavana. Vanha sanonta on, että hattu (jossain versiossa omena) pitäisi vaivatta pystyä heittämään omenapuun latvuksen läpi. Voit lukea lisää omanapuusta blogista.

Omenapuun hoitoleikkaus

60 euroa/h

Keväällä maalis-huhtikuussa vielä korkeuttaan ja muotoaan hakevan nuoren puun rakenneleikkauksia ja HES-leikkauksia heinä-elo-syyskuussa, jolloin siistitään ja nuorennetaan vanhempia puita.

Halutessasi voit ottaa puusta/puistasi kuvan, jossa esimerkiksi harava tai ihminen on mittakavaa havainnollistamassa ja pyytää hinta-arvion.

Pikaperehdytys

50 euroa

Jos haluat tietoa ja taitoa omenapuun leikkaamisesta, voin työni ohessa näyttää leikkaustekniikkaa ja kertoa vinkkejä.


Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle lisätään matkakulut 0,80 €/km

Tiedäthan, että ostamistasi puutarhatöistä voit tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen. Ohjeet löydät täältä.