Teemapuutarha helpottaa kasvien valintaa ja rajaa sinne valittavia lajeja. Teeman voi valita hyvin monella eri tavalla, esimerkiksi valkokukkaisten tai keltakukkaisten kasvien piha, perinnekukkien piha, ruusujen piha, kalliokasvien tai merenrantakasvien piha – tai vaikkapa syötävien kasvien piha.
Uskon nimittäin, että pihan kasveja valitaan ja istutetaan varsin sattumanvaraisesti. Ystävä antaa marjapensaan lahjaksi, naapuri jakaa kuunliljan ja antaa siitä puolikkaan, täti ei jaksa enää hoitaa kukkapenkkejään ja toivoo jonkun pelastavan pikkusydämet, joita on vaalittu isoäidin perintönä. Taimitarhalla haahuillessa mukaan tarttuu hyviä tarjouksia: kärhö, sormustinkukka, korallikanukka, hopeatäpläpeippi. Osa kasveista löytää kotipihalla luontevasti paikkansa, osa ei kotiudu oikein koskaan, eikä silmääkään oikein miellytä.
Pihan teemoittaminen tuo pihan hoitoon mielekkyyttä ja jäntevyyttä. Jos lähdet tarkastelemaan pihaasi, sieltä todennäköiseti löytyy jo nyt paljonkin sellaisia kasveja, joita voisit hyödyntää keittiössä. Erilaisia villiyrttikirjoja ja -kursseja on ilmestynyt viime vuosina runsaasti ja niiden myötä moni on hoksannut, että kauppojen vihanneshyllyjen tarjonnan lisäksi ruuanlaittoon löytyy käypiä raaka-aineita ihan omalta pihalta.
Nurmialueelta voit poimia niin voikukan lehtiä, nuppuja kuin kukkiakin, pieniä piharatamon ja poimulehden lehtiä – salaatit ja keitot saavat uutta maisteltavaa! Pihan perällä saattaa jo keväällä puskea nokkosta ohukaisia maustamaan, ja maitohorsman versoja voit valmistaa parsan tapaan, herkullista! Sarviorvokeista saat kauniita koristeita salaatteihin, jälkiruokiin ja jääpaloihin.
Jos innostuit syötävien kasvien pihasta, villiyrttien lisäksi löytyy paljon istutettavia niin monivuotisia kuin yksivuotisiakin ruokiin sopivia kasveja. Naapurin tai sukulaisen pihasta voi löytyä monivuotisia herkkuja jaettavaksi, kuten korkeaksi kasvavat lipstikka ja auringonkukan sukulainen, keltakukkainen maa-artisokka. Matalampia yrttipuskia saat värimintusta, rakuunasta, iisopista ja saksankirvelistä, maanpeitekasveina toimivat timjami sekä oregano. Pihan aurinkoisimmalla paikalla viihtyy ruohosipuli ja varjoisammassa kolkassa valkosipulilta maistuva karhunlaukka.
Pensasaidaksi voit valita hyötykasvin toivomasi aidan korkeuden mukaan. Mustaherukkapensaat kurkottavat parhaimmillaan puolentoista metrin korkeuteen ja marja-aronia jopa kolmeen metriin. Kuusiaidasta voit napsia vaaleanvihreitä kerkkiä ja punaisia, hieman pienen pähkinänkukannäköisiä ja -makuisia kukkia. Molemmat ryydittävät mukavasti tuttujakin ruokalajeja. Ruusupensaasta voit käyttää kukkien terälehtiä piirakoissa ja jälkiruuissa, aineksena ja koristeena. Niiden nuppuja voit kuivattaa teehen ja kuivatetuista kiulukoista saat monikäyttöistä ruusunmarjajauhetta.
Pieneenkin pihaan mahtuu puu. Hedelmäpuista on jalostettu hillityn kokoisia ja kapeana kasvavia pilaripuita, joista jälkimmäiset sopivat myös aidanteiksi. Jos pihallasi kasvaa jo vaahtera, käytä jatkossa keväisin sen kellanvihreitä kukkia salaateissa – mahlaa voit valuttaa siirappia tehdäksesi. Jos piha-aluettasi kaunistaa lehmus, sen kukkia kannattaa kerätä ja kuivattaa teeksi. Lehmuksenkukkatee on hyvin paljon käytetty juoma Keski-Euroopassa sen rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Pihlaja tarjoaa pitkälle syksyyn marjojaan kerättäväksi ja niitä pidetäänkin todellisena superruokana.
Köynnösten suikertelua rakastavalle löytyy useita meilläkin jo menestyviä viiniköynnöslajikkeita pergolaan tai talon seinustalle.
Yksivuotiset syötävät kasvit tuovat vaihtelua pihan ilmeeseen, kasvimaalle, ruukkuihin tai monivuotisten kasvien lomaan kylvettynä tai istutettuna. Amppeleissa viihtyvät mansikka, tomaatti, paprika, chili ja kurkkukin. Kaupasta ostetut ruukkuyrit ja vihannekset kannattaa istuttaa pihalle tai ruukkuun kasvuaan jatkamaan. Keittiössä voi hyödyntää kukkaloistosta, mm. kehäkukkaa, ruiskaunokkia, krassia, kurkkuyrttiä ja tuoksupelargoniaa. Auringonkukan voit jättää pihaan vaikka linnuille talvisyötäväksi.
Jos ostat valmiita istutuksia, on tärkeää huolehtia ettei niiden kasvatuksessa ole käytetty torjunta-aineita, jotka olisivat kasvinosia syötäessä terveydelle haitallisia. Siten saat mieltä ja kehoa helliviä kasvikokemuksia, ihan itse kasvattamalla, keräämällä ja valmistamalla.
Kaipaatko vinkkejä kotipihan kohennukseen? https://www.aarnitaito.fi/pihasuunnittelu
Pihlajanmarjasta on moneksi:
https://kotiliesi.fi/himahella/pihlajanmarja-on-superruokaa/
Villiyrteistä tietoa ja reseptejä:
http://suomenluonto.fi/tag/villiyrtti/
Kehäkukka, ruusu ja pelargonia -respetit
https://www.ess.fi/teemat/ruoka/2009/07/02/kaunista-myos-lautaselle
Viiniköynnöksen kasvatukseen ohjeita ja vinkkejä:
http://viininkasvattajat.fi/viinikoynnos/lajikkeet/
Kiinnostavaa maa-artisokasta:
http://www.luomuliitto.fi/miten-maa-artisokan-viljely-onnistuu-suomessa/