Millainen piha olisi sinulle paras piha? Sellainen, jonka äärellä, sylissä, sopukoissa tuntisit voimaantuvasi. Paikka, joka tarjoaisi sinulle juuri sitä, mitä arkesi vastapainoksi kaipaat - joutilasta oleilua ja rauhaa tai toimeliaisuutta ja lisää energiaa. Voimauttava piha kannattaa rakentaa sellaiseksi, että se palvelee sinua. Nautit pihasi näkemisestä ja tunnet miten hyvä olo lisääntyy.

Jos päiväsi ovat jatkuvaa pyöritystä, singahtelua paikasta toiseen, asioiden hoitamista ristiin rastiin, haaveilet ehkä, että pääset levollisesti hengähtämään ilman ylimääräisiä käänteitä ja yllätyksiä; hetkestä, jolloin saat pysähtyä sellaiseen ympäristöön, jossa voit nautiskella näkemästäsi ilman, että joudut kaiken aikaa ponnistelemaan tai tuntemaan huonoa omaatuntoa tekemättömistä askareista.

Mielenmaisemassasi saattaa näkyä selkeä, helppohoitoinen piha. Ei rönsyäviä köynnöksiä, ei pursuavia kukkapenkkejä, ei kohisten kasvavaa, jatkuvasti leikattavaa nurmea. Hyvin minimalistinen näkymä: kaunista laattakiveä, liuskekiveä tai puusta rakennettu terassi. Keskellä lempipensaasi, keltakukkainen hanhikki tai alppiruusu, ”rodo”, joka tuo kukkiessaan ripauksen puutarhan tuntua, vaikka muuten ympärillä olisikin paljasta ja selkeää.

Vai onko valintasi puu, ihanan syysvärin omaava mongolian vaahtera, tai havupuu, kataja ettei syksyllä tarvitse lakaista lehtiä? Kesäkukkia voisi istuttaa ruukkuihin juhlahetkien koristukseksi ja syksyn tullen heittää vaikka taloyhtiön biojätteen joukkoon. Sellaisen pihan hoitaminen ei vaadi sinulta energiaa, voit tyytyväisenä istuskella pöydän ääressä lueskelemassa, ilman että piha huutaa ahkeroimaan.

Entäpä jos päivät ovatkin pitkäveteisiä, toisiaan toistavia ja olo tuntuu tylsältä, vähän tyhjältä? Haluaisit vapaa-aikanasi päästä tekemään jotain kivaa ja monipuolista kotisi lähellä, olla aktiivinen ja saada puhtia ahertamisesta. Näet itsesi touhuamassa moni-ilmeisessä ja haastavassa pihassa, joka tuo mukavaa vaihtelua viikkojen sisältöön.

Tällainen piha voi olla harrastus myös talvella. Pimeinä talvi-iltoina lueskelet mielenkiintoisia kirjoja pihan hoidosta, uppoudut oppeihin erilaisten kasvien kasvattamisesta ja teet tulevalle kesälle suunnitelmia pihasi uusista istutuksista. Päivien pidentyessä kylvät ensimmäiset siemenet ja koulit taimet kevään aikana isompiin ruukkuihin. Lisäät koristekasvien seuraksi pienen hyötypuutarhan. Kasvatat hieman eksoottisempia kasveja, pesusienikurkkua tai munakoisoa, sellaisia jotka tarvitsevat kasvihuoneen lämmön turvakseen. Ehkä jokin kukka on lumonnut sinut kauneudellaan, vaaleanpunainen pioni, ja alat etsiä eri lajikkeita ensimmäisen hankintasi seuraksi. Olet myös huomannut, että köynnöksille olisi hyviä kiipeilypuita pihasi perällä. Harmaita, joutilaita hetkiä ei enää ole, sillä puutarhaunelma on täyttänyt mielesi ja vietät paljon aikaa sen maailmassa.

Piha voi olla ilona myös lomasi odottelussa. Lomahaaveenasi voi olla matka kaukomaille, vuodet vierivät, eikä sopivaa tilaisuutta reissun tekemiseen tule. Ajatus Japanista pyörii usein mielessä - kirsikkapuut, hanami. Matkaa odotellessa haavetta voi vaalia kasvattamalla kohteesta muistuttavia kasveja kuten mäntyjä, kirsikoita, luumupuita. Voit rakentaa japanilaisen kivipuutarhan, pienen pienen tai suuremman, hankkia soraa, kiviä ja kivikkokasveja. Unelmiesi maa on hitusen lähempänä ja pysyy ajatuksissasi sinua hemmotellen.

Olipa pihasi helppo tai haastava, se voi voimauttaa sinua, joka päivä.

Jos kaipaat ideoita ja ehkä myös apuria pihallesi, käy kurkkaamassa: https://www.aarnitaito.fi/ideoita-kotipihaan

Tiivistetysti japanilaisten puutarhojen synnystä:
https://fi.wikibooks.org/wiki/Puutarha/Japanilainen_puutarha